Orange toont belangstelling voor KPN

Het Franse telecombedrijf Orange kijkt met belangstelling naar KPN, nu dat recentelijk aan een overname door América Móvil is ontsnapt. Dat zegt topman Stéphane Richard van Orange in de Franse krant Journal du Dimanche. Volgens Richard ziet Orange 'nauwlettend toe op de situatie' bij de Nederlandse aanbieder van internet, televisie en telefonie.

Door de overname van KPN zou Orange toegang krijgen tot de Duitse, Nederlandse en Belgische markt. Op dit moment is Orange op geen van die markten aanwezig. Richard zou volgens de krant al hebben gesproken met miljardair Carlos Slim, de eigenaar van het Mexicaanse América Móvil en grootaandeelhouder van KPN.

Slim besloot onlangs af te zien van een formeel bod op KPN, omdat de top van het Nederlandse bedrijf te veel geld per aandeel eist. De Mexicaan kwam begin augustus met een bod van 2,40 euro per aandeel. Ook de beschermingswal die werd opgeworpen door de Stichting Preferente Aandelen KPN was aanleiding voor het voorlopig afketsen van een overname.

KPN lijkt echter niet de eerste keuze van het Franse bedrijf. Richard geeft de voorkeur aan een fusie met Deutsche Telecom. Voor Orange zou een samensmelting met de eigenaar van onder meer T-Mobile een droomscenario zijn, zo stelt de topman. Hij vergelijkt een eventuele fusie met het Frans-Duitse ruimtevaartbedrijf EADS.

Beide telecombedrijven werken op dit moment al intensief samen in het Verenigd Koninkrijk. Een probleem daarbij is echter dat Deutsche Telecom veel meer waard is dan Orange. Een 'fusie van gelijken' wordt daarmee lastig. De Franse regering, voor ruim een kwart eigenaar van Orange, lijkt echter alleen onder die voorwaarden met een fusie in te willen stemmen.