[F1] Uitslag Grand Prix van India

Sebastian Vettel heeft voor de vierde maal op rij de wereldtitel in de Formule 1 gepakt. De Duitser won de Grand Prix van India, terwijl zijn enig overgebleven concurrent Fernando Alonso buiten de punten eindigde. Daarnaast greep Red Bull Racing het constructeurskampioenschap. Nico Rosberg en Romain Grosjean mochten vandaag ook naar het podium.

Sebastian Vettel startte op Buddh International Circuit vanaf poleposition en had een iets mindere start, maar greep toch de leiding en sloeg meteen een groot gat met Ferrari-coureur Felipe Massa die de Mercedessen van Nico Rosberg en Lewis Hamilton ingehaald had. Mark Webber zakte van de vierde naar de zevende positie. Ook Fernando Alonso had pech doordat hij in aanraking kwam met Webber en even later Jenson Button, waardoor hij schade aan de neus van zijn Ferrari had. Giedo van der Garde liep na een botsing met Max Chilton schade aan de vering op en was de eerste uitvaller.

Opvallend was dat Vettel al na twee ronden zijn eerste stop maakte en hierdoor terugviel naar de zeventiende positie. Alonso kwam ook binnen en lag hierna twintigste en voorlaatste. Het gaf Massa de leiding die na negen ronden zijn eerste stop maakte. De Braziliaan kwam als achtste, iets achter Vettel naar buiten. Omdat ook veel anderen stopten reed de op harde banden gestarte Webber vooraan.

Webber leidde na tien ronden voor Sergio Perez, Daniel Ricciardo, Vettel, Romain Grosjean, Adrian Sutil, Esteban Gutierrez, Massa, Rosberg en Valtteri Bottas. De verschillende strategieën leverden interessante gevechten op, waarbij de coureurs uit het middenveld het de toppers flink lastig maakten. Vettel lag uiteindelijk na twintig ronden op de tweede positie ruim tien seconden achter de nog niet gestopte Webber. Niet veel later pakte Alonso eindelijk de dertiende positie af van Gutierrez door na de tweede DRS-zone een gewaagde inhaalactie te plaatsen.

Waar de Red Bulls flink sneller waren dan de rest van het veld was het de nog niet gestopte Perez die zijn McLaren op een solide derde positie hield en het gat met zijn achtervolgers uitbreidde. Na 28 ronden volgde de tweede serie stops, waarbij ook leider Webber zijn eerste stop maakte. De Australiër koos voor het zachte rubber en behield achter Vettel de tweede positie, omdat ook Perez stopte. De Mexicaan viel terug naar de zevende positie.

Webber lag ruim tien seconden achter Vettel en knabbelde daar op zijn nieuwe rubber meteen tijd af. Niet veel later stopten beide Red Bulls opnieuw, waarna Vettel een ruime voorsprong op zijn teamgenoot had. Na 34 ronden leidde Vettel dan ook voor Webber, de nog niet gestopte Sutil, Räikkönen, Rosberg, Grosjean, Massa, Ricciardo, Hamilton en Perez.

Webber werd na veertig ronden na Van der Garde en Pic de derde uitvaller van de dag door een probleem met zijn versnellingsbak. Dit gaf de tweede positie aan Räikkönen, voor Rosberg, terwijl Sutil na 41 ronden pas zijn eerste stop van de dag maakte en terugviel naar de negende positie. De Duitser reed op de zachte banden, maar verloor hiermee veel tijd. Zo passeerde teamgenoot Di Resta hem. Hierdoor ontstond wel een gevecht om het laatste punt, waar ook Alonso eindelijk zicht op had.

Een late stop van Guttierrez, die in het groepje achter Sutil zat, zorgde ervoor dat Bottas niet kon profiteren van DRS en twee posities verloor. Verder naar voren achterhaalde Rosberg Räikkönen en snoepte de Fin de tweede positie af. De Fin had versleten banden en viel ver terug. Enkele andere rijders moesten nog een stop maken, iets wat Hülkenberg een puntenfinish kostte. Perez pakte twee ronden voor het einde de vijfde positie door de strategie van Hamilton goed te lezen en met een vroege move de Brit te pakken.

Na zestig ronden werd Vettel als eerste afgevlagd en pakte hij de vierde wereldtitel op rij. Rosberg werd tweede, voor Grosjean. De andere punten gingen naar Massa, Perez, Hamilton, Räikkönen, Di Resta, Sutil en Ricciardo. Alonso werd na een probleemrace slechts elfde. Ook de strijd in het constructeurskampioenschap is beslist, want Red Bull greep deze titel wederom.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:31:12.187
2 Nico Rosberg Mercedes +29.823
3 Romain Grosjean Lotus +39.892
4 Felipe Massa Ferrari +41.692
5 Sergio Perez McLaren +43.829
6 Lewis Hamilton Mercedes +52.475
7 Kimi Räikkönen Lotus +1:07.988
8 Paul di Resta Force India +1:12.868
9 Adrian Sutil Force India +1:14.734
10 Daniel Ricciardo Toro Rosso +1:16.237
11 Fernando Alonso Ferrari +1:18.297
12 Pastor Maldonado Williams +1:18.951
13 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +1 Ronde
DNF Jenson Button McLaren +1 Ronde
15 Esteban Gutierrez Sauber +1 Ronde
16 Valtteri Bottas Williams +1 Ronde
17 Max Chilton Marussia +2 Ronden
18 Jules Bianchi Marussia +2 Ronden
DNF Nico Hulkenberg Sauber +6 Ronden
DNF Mark Webber Red Bull +21 Ronden
DNF Charles Pic Caterham +25 Ronden
DNF Giedo van der Garde Caterham +59 Ronden


Coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 322
2 Fernando Alonso Ferrari 207
3 Kimi Räikkönen Lotus 183
4 Lewis Hamilton Mercedes 169
5 Mark Webber Red Bull 148
6 Nico Rosberg Mercedes 144
7 Romain Grosjean Lotus 102
8 Felipe Massa Ferrari 102
9 Jenson Button McLaren 60
10 Paul di Resta Force India 40
11 Nico Hulkenberg Sauber 39
12 Sergio Perez McLaren 33
13 Adrian Sutil Force India 28
14 Daniel Ricciardo Toro Rosso 19
15 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 13
16 Esteban Gutierrez Sauber 6
17 Pastor Maldonado Williams 1
18 Valtteri Bottas Williams 0
19 Jules Bianchi Marussia 0
20 Charles Pic Caterham 0
21 Giedo van der Garde Caterham 0
22 Max Chilton Marussia 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Red Bull 470
2 Mercedes 313
3 Ferrari 309
4 Lotus 285
5 McLaren 93
6 Force India 68
7 Sauber 45
8 Toro Rosso 32
9 Williams 1
10 Marussia 0
11 Caterham 0