Dag Zwarte Piet!

Het lijkt erop dat de traditionele Zwarte Piet de komende jaren langzaam gaat verdwijnen. Diverse Sinterklaasorganisaties hebben vandaag aangegeven dat ze zich gaan beraden op het uiterlijk van de knechten van Sinterklaas. Dit als reactie op de hoog oplopende meningsverschillen tussen de voor- en tegenstanders van de traditie.

Volgens de voorzitter van het Amsterdamse Sinterklaascomité dreigt het kinderfeest uit te draaien op een jaarlijkse ruzie. Daar zijn kinderen de dupe van en dat wil hij voorkomen. Hij wil in januari in overleg met verschillende partijen om te bespreken welke uiterlijke veranderingen Zwarte Piet in de toekomst zal ondergaan.

De veranderingen zullen niet ineens doorgevoerd worden. Voorgesteld wordt om bijvoorbeeld het eerste jaar een vijfde van de Pieten in de nieuwe stijl uit te dossen en dat aantal ieder jaar iets te verhogen. Dit jaar zullen de Pieten er nog gewoon uitzien zoals ieder jaar.

Zwarte Piet is Racisme, de actiegroep van kunstenaar Quinsy Gario, heeft verheugd gereageerd op het nieuws. Op hun Facebookpagina noemt hij het nieuws ‘breaking’. Zijn achterban laat in de reacties duidelijk merken dat ze verwachten dat het niet lang meer zal duren totdat Zwarte Piet uitsluitend tot de geschiedenis behoort.