VVD: stop met 'keynesiaanse kolder'

De VVD wil dat het kabinet niet langer geld in de economie pompt om deze de stimuleren. "Stop met die keynesiaanse kolder in de polder", zei VVD-Kamerlid Mark Harbers woensdagavond bij de algemene financiële beschouwingen in de Tweede Kamer.

Volgens Harbers hebben stimuleringsmaatregelen in een open economie als de Nederlandse geen zin, omdat het meeste wegvloeit naar het buitenland. "Geen wonder dat organisaties als het IMF en de OESO Nederland oproepen om te investeren. Dat geld lekt allemaal naar het buitenland."

De eerste jaren na de kredietcrisis, die in 2008 begon, investeerde de staat veel in de Nederlandse economie. Pas de laatste 2,5 jaar is begonnen met bezuinigen, legde Harbers uit. Dit is volgens de VVD'er nodig om de staatsschuld terug te brengen. Volgens hem trekt de economie weer aan, en moet de overheid dit herstel niet in de weg zitten.

PVV-Kamerlid Tony van Dijck was zeer negatief over het vorige week gesloten begrotingsakkoord. "Dit is een historisch blunderakkoord", zei hij. Volgens hem worden de lasten dramatisch verhoogd en gaan ook de accijnzen, de belasting op auto's, water en afval omhoog. "De gezinnen zijn de klos, net als de ouderen, die worden keihard gepakt."