Eerste Kamer dreigt pensioenplan te blokkeren

Het kabinet lijkt een nederlaag tegemoet te gaan in de Eerste Kamer, die zich dinsdag buigt over de pensioenplannen. Als er niets gebeurt, stemt een meerderheid van de senaat tegen.

Het kabinet wil de belastingvrije pensioenopbouw verlagen van 2,25 naar 1,75 procent. Dat betekent dat mensen langzamer pensioen opbouwen, maar doordat ze later met pensioen gaan, is het resultaat uiteindelijk hetzelfde. Het kabinet gaat er verder van uit dat de pensioenfondsen de premies verlagen. Garanties daarvoor zijn er niet: pensioenfondsen bepalen zelf de premie.

In de Tweede Kamer stemde de voltallige oppositie in juni tegen het plan, vooral vanwege het ontbreken van garanties dat de premie omlaag gaat. Dat stelde het kabinet voor een probleem, want in de Eerste Kamer hebben de coalitiepartijen VVD en PvdA geen meerderheid. Het kabinet komt in de senaat acht zetels tekort en heeft dus steun nodig van partijen als CDA (elf zetels), D66 (vijf zetels), ChristenUnie (twee zetels) en SGP (één zetel). PVV en SP zijn sowieso tegen.

Met de sociale partners is het kabinet een bijspaarregeling overeengekomen, waarmee de pensioenopbouw omhoog zou kunnen naar 1,85 procent. Hier is de oppositie niet gecharmeerd van, omdat de regeling veel te ingewikkeld zou zijn. Ook de Raad van State maakte er gehakt van.

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) en staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) hebben de laatste tijd geprobeerd de oppositie tegemoet te komen, maar hun concessies werden door CDA en D66 verworpen als te klein, te vaag en te vrijblijvend. Als de Eerste Kamer de plannen inderdaad verwerpt, is dat een forse tegenvaller voor het kabinet, alleen al vanwege de geraamde opbrengst. De maatregelen moeten een bezuiniging van drie miljard euro opleveren.

Het debat in de Eerste Kamer begint om 11.00 uur. Voor aanvang voeren de vakbond Abvakabo FNV, de jongerenbond FNV Jong en de vakcentrale FNV actie op het Binnenhof. Volgens de bonden zullen de plannen ertoe leiden dat het pensioen van de jongeren van nu wordt uitgekleed.

Een uitweg voor het kabinet is dat het debat dinsdag tussentijds wordt afgebroken. Daarmee zou het kabinet tijd kopen om het eens te worden met de oppositie.