'Shutdown leidt tot imagoschade'

De sluiting van de Amerikaanse overheid en de politieke twisten die zowel aanleiding als gevolg daarvan zijn, hebben negatieve gevolgen voor het imago van de Verenigde Staten in het buitenland. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zaterdag op Bali gezegd. Kerry weigerde de politieke impasse echter een teken van zwakte te noemen.

"Ik denk dat degenen die (een oplossing, red.) in de weg staan lang en diep moeten nadenken over de boodschap die we de rest van de wereld sturen, namelijk dat we onze zaakjes niet op de rails kunnen krijgen", zei Kerry in de marge van de Asia Pacific Economic Cooperation.

De steun op het gebied van veiligheid aan belangrijke bondgenoten zoals Israël kan door de shutdown in het gedrang komen, aldus Kerry. Bureaus die toezien op de handhaving van sancties, bijvoorbeeld tegen Iran, moeten hun personeel naar huis sturen. Desondanks 'blijven we aan onze verantwoordelijkheden en betrokkenheid met de wereld voldoen', benadrukte de minister.

Deze tegenstrijdige woorden tonen de dubbelzijdigheid van de boodschap van de VS. Enerzijds wordt verkondigd dat de nationale veiligheid door de shutdown gevaar loopt, anderzijds wordt bondgenoten meegedeeld dat hier geenszins sprake van is.

Kerry vervangt bij de APEC president Barack Obama, die in Washington wil blijven om aan oplossing voor de shutdown te werken. De minister reist later nog door naar Brunei, Maleisië en de Filipijnen.

Het thuisblijven van Obama wordt door sommige commentatoren ook bestempeld als zwaktebod. Niet alleen lijkt het erop dat minder belang wordt gehecht aan de regio, zeggen zij, concurrent China wordt zo bovendien de kans geboden zich dieper in het Aziatisch-Pacifische gebied te nestelen. De Chinese president Xi Jinping bezocht Indonesië en Maleisië wel en zegde steun toe aan beide landen, ook al krijgt China veel kritiek te verduren vanuit de regio.

Kerry wil ondertussen niet van zwakte weten. "Ik geloof niet dat iemand vindt dat dit een moment van zwakte is. Er is geen leider die niet dezelfde beslissing zou hebben genomen als hij zich voor een dergelijke binnenlandse uitdaging gesteld had gezien."

"Dit is een tijdelijk iets", aldus de minister. "Natuurlijk, als het langer duurt of weer gebeurt, gaan mensen hun vraagtekens plaatsen bij de bereidheid of het vermogen van de Verenigde Staten om op koers te blijven, maar dat is niet het geval."