Reactor Petten voorlopig uit vanwege afwijking

De kernreactor in Petten kan voorlopig niet worden ingeschakeld. Bij een geplande onderhoudsbeurt is een afwijking ontdekt in een van de zes regelstaven. Exploitant NRG laat weten dat direct een onderzoek is ingesteld om te achterhalen hoe dit kan.

De reactor was vanwege de onderhoudsbeurt al uitgeschakeld. Hij kan pas weer worden opgestart als duidelijk is waardoor de afwijking is veroorzaakt en hoe herhaling kan worden voorkomen.

De hogefluxreactor in de Noord-Hollandse plaats is verantwoordelijk voor een groot deel van de wereldproductie van medische isotopen, die worden gebruikt om kanker op te sporen. In 2008 was de reactor langere tijd dicht vanwege problemen. Omdat soortgelijke reactoren in andere landen toen ook dicht waren vanwege onder meer onderhoud, ontstond wereldwijd een tekort aan medische isotopen waardoor onderzoeken moesten worden uitgesteld.

Met de reactor wordt al vijftig jaar gewerkt. Hij wordt vervangen door de eerste generatie Pallas-reactoren. Het is de bedoeling dat de nieuwe reactor in 2022 operationeel is.