Tepco wil kernreactoren Japan opstarten

Tepco, de beheerder van de verwoeste Japanse kerncentrale Fukushima Dai-ichi, wil twee kernreactoren opnieuw opstarten. Het bedrijf heeft toezichthouder NRA vrijdag gevraagd controles uit te voeren in twee reactoren in het noordwesten van het land. Tepco diende eerder al vergelijkbare verzoeken in voor twaalf andere kernreactoren.

Alle vijftig kernreactoren in Japan liggen stil sinds Fukushima Dai-ichi in maart 2011 werd verwoest door een aardbeving en een tsunami. Ze kunnen pas weer worden aangezet als de NRA en de lokale autoriteiten daar toestemming voor geven.

Het verzoek dat Tepco heeft ingediend is voor twee reactoren bij de kerncentrale Kashiwazaki-Kariwa, in de prefectuur Niigata. De centrale, tweehonderd kilometer ten noordwesten van Tokyo, is de grootste nucleaire energiecentrale ter wereld. Na een aardbeving met een kracht van 6,8 in 2007 kampte de centrale lange tijd met stralingslekken en storingen. Sindsdien zijn echter reparaties uitgevoerd.

Tepco en andere energiebedrijven staan te trappelen om een deel van de Japanse kerncentrales weer op te starten. Sinds 2011 heeft het land veel meer geld aan de import van gas en olie moeten uitgeven om aan de vraag naar energie te voldoen.