Spannende verkiezingen voor Angela Merkel

De Bondsdagverkiezingen in Duitsland beloven zondag zeer spannend te worden voor de coalitie van bondskanselier Angela Merkel. Het conservatieve CDU/CSU-blok van Merkel blijft volgens de peilingen ruimschoots de grootste, maar het is nog maar de vraag of Merkel opnieuw een coalitie kan aangaan met de liberale FDP van minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle.

Volgens de laatste peilingen kan de huidige coalitie rekenen op 299 zetels, een minder dan nodig voor een meerderheid in de Bondsdag. Als die voorspellingen bewaarheid worden zou dat betekenen dat Merkel of een grote coalitie met de sociaaldemocratische SPD moet aangaan, of samen met de FDP op zoek moet gaan naar een derde coalitiepartner. Dat laatste is overigens alleen een optie als de FDP de kiesdrempel van vijf procent haalt, iets wat nog allerminst zeker is.

Merkel leidde na de verkiezingen van 2005 al een coalitie met de SPD. De kiezers zien een dergelijke combinatie wel zitten, maar activisten in beide kampen voelen er weinig voor. De twee kampen verschillen van mening over sociale en economische kwesties en in zekere mate ook over een oplossing voor de Europese schuldencrisis.

Merkel zou ook kunnen kiezen voor een coalitie met de Groenen. Een belangrijk obstakel voor samenwerking is weggenomen door de beslissing van Merkel om de sluiting van de Duitse kerncentrales te versnellen. De combinatie ligt echter niet voor de hand; de partijculturen verschillen sterk van elkaar en ze zouden het waarschijnlijk niet eens kunnen worden over het economisch beleid. De leiders van de Groenen zouden de grootste moeite hebben om de steun van hun achterban te verkrijgen.