[WK Kwalificatie] Welke landen kunnen zich vanavond plaatsen?

De WK-kwalificatie loopt tegen het einde en met name in Europa vallen nu de beslissingen. Welke landen kunnen zich dinsdag plaatsen voor het WK? Een aantal teams is namelijk dicht bij plaatsing en kan na vanavond de tickets naar Brazilië al boeken.

Gastland Brazilië is uiteraard al geplaatst en daarnaast zijn ook de Aziatische landen Japan, Australië, Iran, en Zuid-Korea al zeker van deelname. Een groot aantal landen uit Europa en Noord-Amerika kan zich dinsdag bij dat rijtje voegen.

In groep B van de Europese kwalificatieroute doet Italië het erg goed. De manschappen van Cesare Prandelli zijn bij winst op Tsjechië geplaatst en hebben wellicht aan een punt genoeg. In dat geval moet belager Bulgarije wel punten verspelen en moeten Denemarken en Armenië eveneens gelijkspelen.

Duitsland gaat fier aan kop in groep C en kan de eerste plaats veiligstellen met een zege op de Faroër Eilanden. Maar Zweden zal dan wel punten moeten laten liggen in het lastige uitduel met Kazachstan.

Dan komt Nederland in groep D. Door het gelijkspel van afgelopen vrijdag is een zege op Andorra vanavond niet genoeg, want Roemenië moet in het thuisduel met Turkije gelijkspelen of verliezen. Alleen in dat scenario is Oranje honderd procent zeker van kwalificatie. Bij een gelijkspel van Nederland is een WK-ticket een feit zodra Roemenië verliest en Hongarije niet wint van Estland.

Zwitserland is het vierde en laatste Europese team dat op de rand van WK-deelname staat. Een overwinning in Noorwegen is genoeg als IJsland gelijkspeelt tegen Albanië en Slovenië punten laat liggen op Cyprus.

In Zuid-Amerika kunnen Argentinië en Colombia zich dinsdagnacht plaatsen als alle resultaten in hun voordeel werken. Colombia is bij winst of gelijkspel tegen Uruguay zeker van plaatsing, terwijl Argentinië een WK-ticket heeft als Paraguay wordt verslagen. Bij een gelijkspel moet Uruguay punten verspelen en zijn Messi en co. eveneens zeker van het WK. Als Uruguay verliest, mag Argentinië zelf ook verliezen en zijn de Albicelesti alsnog geplaatst.

Costa Rica is het eerste land van de CONCACAF dat zich kan verzekeren van deelname volgend jaar. Jamaica moet dan worden verslagen, terwijl Mexico op bezoek bij de Verenigde Staten niet mag winnen. Als Honduras verliest van Panama zijn de Costaricanen bij winst ook geplaatst. Een gelijkspel kan ook genoeg zijn voor het team van onder meer Bryan Ruiz, maar alleen als Mexico verliest en Panama ook punten laat liggen. De Verenigde Staten kunnen zich ook verzekeren van het WK als ze winnen van Mexico en als Panama niet wint van Honduras.