Pedo Sytze van der V. woensdag vrij

De veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. komt woensdag op vrije voeten. Dat bleek maandag tijdens de behandeling van een kort geding dat de man had aangespannen. Van der V. eiste voor de rechtbank in Den Haag dat de overheid woonruimte voor hem regelt als hij op vrije voeten komt.

De landsadvocaat betoogde namens de staat dat de overheid niet verplicht is Van der V. aan een woning te helpen. Wel heeft de staat een zogeheten inspanningsverplichting, maar daar is volgens de advocaat ruimschoots aan voldaan. Een uitspraak in het kort geding volgt volgende week maandag.

Een van de advocaten van Van der V., Ivonne Leenhouwers, wil desgevraagd niet zeggen waar haar cliënt in de tussentijd zal verblijven. Sinds de gemeente Eindhoven hem in 2009 weigerde toe te laten leidt Van der V. een zwervend bestaan.

De rechtbank in Zutphen bepaalde donderdag dat Van der V. niet langer vast hoeft te blijven zitten vanwege de vermeende vondst van kinderporno op zijn computer. Hij werd in april aangehouden in zijn cel. Hij zat het voorwaardelijke deel van een eerdere straf uit omdat de reclassering geen goed toezicht op hem kon houden.