ZZP'ers somber over omzet

Veel zzp'ers hadden vorig jaar een tegenvallende omzet en ook voor dit jaar zijn de zelfstandigen somber gestemd. De economische situatie en een beperkte afzetmarkt worden als reden genoemd voor de mindere resultaten. Dat concludeert onderzoeksbureau Panteia/EIM in samenwerking met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Vanwege de tegenvallende omzet stelt een kwart van de zzp'ers hun verwachting voor 2013 bij. Bijna twintig procent verwacht daarentegen een omzettoename. Ozp'ers, bijvoorbeeld zelfstandige winkeliers, zijn optimistischer dan zzp'ers. Een ruime meerderheid van hen verwacht ondanks een tegenvallend 2012 een toename van de omzet dit jaar.

Een derde van de zelfstandige ondernemers zegt dat in 2012 de omzet veel lager uitviel dan verwacht. Maar van een omzetdaling is over de breedte geen sprake. Twee derde van de zelfstandigen zet meer dan 25 duizend euro per jaar om. Dat is in 2012 niet veranderd. Wel is de groep ondernemers toegenomen die maximaal tienduizend euro omzet.

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek eerder dit jaar dat bijna dertig procent van de zzp'ers de financiële situatie als matig tot slecht beoordeelt. Meer dan een kwart loopt het risico failliet te gaan. Wel is ruim tachtig procent tevreden met het werk als zelfstandige.