Debat ceremonieel koningschap in België

Parlementariërs in België grijpen de woensdag aangekondigde abdicatie van koning Albert II aan om de discussie aan te slingeren over verdere inperking van de macht van de vorst en de eventuele overstap naar een puur ceremoniële monarchie. "Nu is het momentum om de monarchie aan te passen aan de 21e eeuw", zegt Jan Jambon van de nationalistische Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA).

Hoewel zijn rol al grotendeels ceremonieel is, kan de Belgische monarch zich in het formatieproces mengen. Daarnaast is het zijn taak door het parlement aangenomen wetten met zijn koninklijke handtekening te bekrachtigen en beschikt hij over de mogelijkheid om veroordeelde criminelen amnestie te verlenen.

De monarchie is geliefder in Wallonië dan in Vlaanderen. "De monarchie heeft niet echt meer een plek in moderne democratieën, maar geniet nog brede steun in België. De vraag is: hoe kan de monarchie haar rol vervullen in het nieuwe België", zegt Wouter Beke, leider van de christendemocratische CD&V.

Premier Elio Di Rupo had woensdag vooral lovende woorden over voor de scheidende vorst Albert, die door zijn zoon kroonprins Filip wordt opgevolgd. "Nu we een nieuwe koning krijgen, kunnen we de toekomst rustig, met vertrouwen en optimistisch tegemoet zien", zei Di Rupo. Prins Filip zei zich bewust te zijn van de 'verantwoordelijkheid' die het koningschap met zich meebrengt.