Rechtbanken werken mee aan film over Lucia de B.

Verschillende rechtbanken in Nederland werken mee aan een speelfilm over Lucia de Berk. De rechtsgebouwen dienen als locatie voor de film, die momenteel wordt opgenomen onder regie van Paula van der Oest. Dat valt te lezen op de website rechtspraak.nl.

Overigens is het Paleis van Justitie in Den Haag door de filmmakers te nieuw bevonden. Het zou te modern zijn en daardoor niet de juiste uitstraling hebben. Alle scènes die zich in de rechtbank aan de Haagse Prins Clauslaan afspelen, worden daarom opgenomen in een rechtbank in Zwolle.

"Naarmate de rechtsgang vorderde, voelde Lucia zich steeds verder opgesloten en geïsoleerd. Sfeervolle oudere rechtbanken kunnen dat effect versterken", zegt uitvoerend producent Mardou Jacobs. "De ruimtes worden in de loop van de film steeds kleiner, de houten lambrisering aan de wanden steeds donkerder." Ook is het in Zwolle een stuk gemakkelijker filmen. Het gebouw staat leeg in afwachting van een ingrijpende renovatie, waardoor er geen rechtszaken plaatsvinden waar de filmproductie voor moet wijken.

De zaak Lucia de B. staat bekend als een van de grootste justitiële dwalingen in Nederland. Toen in 2001 een baby in het ziekenhuis overleed, werd de Haagse verpleegkundige ervan verdacht het kind te hebben vergiftigd. Hierna werden eerdere sterfgevallen tijdens haar diensturen als verdacht aangemerkt. Na een lange rechtsgang werd besloten de 'engel des doods' levenslang achter tralies te stoppen. Door aanhoudend onderzoek van De Berks broer en een arts werd de zaak heropend, waarna bleek dat er geheel geen bewijs was van moord.

De rol van De Berk wordt gespeeld door Ariane Schluter. Ook Barry Atsma, Sallie Harmsen en Maartje Remmers hebben rollen in de film. Lucia de B. moet op 20 maart in de Nederlandse bioscopen draaien.