Snowden nog in transitzone Moskou

Voormalig NSA-medewerker Edward Snowden verblijft nog in de transitzone van de luchthaven van Moskou en Rusland is niet van plan hem aan de Verenigde Staten uit te leveren. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin dinsdag tijdens een bezoek aan Finland gezegd.

Volgens Poetin is Snowden de Russische grens niet overgestoken en kan hij reizen waarheen hij wil. Poetin sprak de hoop uit dat Snowden snel vertrekt, zodat zijn verblijf op de luchthaven van Moskou de bilaterale betrekkingen niet langer belast.

Over het Amerikaanse verzoek om Snowden uit te leveren zei Poetin dat Rusland geen overeenkomst met de VS heeft om misdadigers uit te leveren en dus ook niet aan het Amerikaanse verzoek zal voldoen. Hij voegde eraan toe dat Russische inlichtingendiensten niet met Snowden samenwerken of hebben samengewerkt.

Eerder liet de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov al weten dat Rusland Snowden niet zal uitleveren. Lavrov haalde op een persconferentie fel uit naar de Verenigde Staten. Hij was zeer misnoegd over de eis van Washington en de Amerikaanse waarschuwing voor negatieve gevolgen als Moskou niet meewerkt. Rusland beschuldigen van 'het schenden van Amerikaanse wetten en zelfs van een soort samenzwering is absoluut ongegrond en onacceptabel', zei Lavrov.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zei dinsdag tijdens een bezoek aan Saudi-Arabië dat de VS in de kwestie-Snowden niet uit zijn op een confrontatie met Rusland. "Ik doe gewoon een beroep op kalmte en redelijkheid. Wij hopen dat Rusland geen partij kiest voor iemand die op de loop is voor de wet. Ze kunnen hem in elk geval laten onderwerpen aan de wetten en grondwet van het land waar hij een staatsburger van is. (...) Wij hoeven niet een confrontatie aan te gaan over iets wat eerlijk gezegd zo basaal en normaal is als dit."

De betrekkingen tussen de twee landen zijn al stroever geworden door de burgeroorlog in Syrië, waar ze verschillende kampen steunen. Kerry en Lavrov ontmoeten elkaar volgende week op een Zuidoost-Aziatische veiligheidsconferentie in Brunei.

Snowden arriveerde zondag op de luchthaven Sjeremetjevo in Moskou. Na de landing is hij echter niet door de douane gegaan. Er werd druk gespeculeerd dat Snowden met een vlucht van Aeroflot naar Cuba zou reizen, maar het toestel vertrok zonder de Amerikaan.

Wikileaks-oprichter Julian Assange maakt zich sterk voor Snowden. De klokkenluiderswebsite is naar verluidt betrokken bij pogingen om Snowden naar een land te brengen waar hij niet hoeft te vrezen voor uitlevering aan de VS. Assange zei maandag dat Snowden onder meer asiel heeft aangevraagd in Ecuador en IJsland.

De Ecuadoraanse minister van buitenlandse zaken Ricardo Patino omschreef Snowden als 'een man die probeert feiten aan het licht te brengen die van invloed zijn op een ieders fundamentele vrijheden'. Het besluit om Snowden al dan niet asiel te verlenen is een keuze tussen 'het verraden van mensen overal in de wereld of het verraden van machtige elites in een bepaald land', aldus Patino.