'Snowden niet aan boord geboekte vlucht naar Cuba'

Klokkenluider Edward Snowden was maandag niet aan boord van de vlucht naar Cuba die hij had geboekt. Een zegsvrouw bij de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot heeft dat maandagmiddag gezegd.

Eerder maandag meldde Aeroflot dat Snowden de vlucht van 12.05 uur Nederlandse tijd van Moskou naar Havana had geboekt. Volgens Aeroflot had Snowden voor de boeking van zijn vlucht zijn Amerikaanse paspoort gebruikt. Dat paspoort is overigens door de Amerikaanse autoriteiten ingetrokken.

Volgens het persbureau Interfax heeft Snowden de nacht van zondag op maandag op de internationale luchthaven van Moskou doorgebracht.

Snowden heeft in Ecuador asiel aangevraagd. Hij zou via Havana naar Ecuador willen dooreizen. Zondag vloog Snowden, de man die het grootschalig aftappen van telefoon- en internetverbindingen door de Amerikaanse geheime dienst NSA en de Britse GCHQ onthulde, van zijn onderduikadres in Hong Kong naar Moskou.

Wikileaks, dat juridische bijstand geeft aan Snowden, liet zondag weten dat het asielverzoek van de Amerikaan formeel in behandeling wordt genomen zodra hij in Ecuador is aangekomen. Volgens Wikileaks zal hij 'via een veilige route' en vergezeld door diplomaten en juridische adviseurs van de klokkenluidersgroep naar Ecuador reizen.

Ecuador heeft ook asiel aangeboden aan Julian Assange, de man achter Wikileaks, die door de VS ook wordt gezocht wegens het onthullen van staatsgeheimen. Assange verblijft al een jaar in de Ecuadoraanse ambassade in Londen.