Onderzoek naar smartphone Samir A.

Er wordt onderzocht hoe Samir A. de beschikking heeft kunnen krijgen over een smartphone in zijn cel. Dat zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Teeven noemde het 'zeer onwenselijk' dat de voor het maken van terreurplannen veroordeelde A. in het bezit kon komen van een smartphone. "Er is uiteraard een onderzoek ingesteld hoe de smartphone de inrichting binnen kon komen", zei hij op vragen van Lilian Helder (PVV).

A. komt in september voorwaardelijk vrij en daarom was hij overgeplaatst in een reguliere afdeling. Inmiddels zit hij weer in een strenger beveiligde afdeling. Daar is het veel moeilijker om dit soort apparaten binnen te smokkelen, aldus Teeven.

RTL Nieuws meldde dinsdag dat Samir A. de smartphone verstopte in een speciaal geprepareerd conservenblik voor perziken. Het blik werd ontdekt na een verassingsactie door een zogeheten Intern Bijstands Team. Dat kwam in actie na geruchten over de aanwezigheid van een gsm.