Ouders laten kinderen meer zelf betalen

Minder dan de helft van de ouders betaalt alle kleding en schoenen van hun kinderen tot 18 jaar. Twee jaar geleden was dit nog 61 procent. Hoe ouder kinderen worden, hoe meer ze zelf betalen. Vooral snoep, snacks en de kosten van uitgaan worden door veel kinderen zelf betaald. Dat blijkt dinsdag uit het Nibud Scholierenonderzoek 2012-2013.

Scholieren tussen de 12 en 18 jaar hebben gemiddeld 118 euro per maand te besteden. Dat is meer dan twee jaar geleden, toen ze maandelijks zo'n 103 euro konden uitgeven. De inkomsten komen voor een groter gedeelte uit werk en scholieren verdienen ook meer dan in 2010-2011. Ruim een op de vier scholieren heeft een bijbaantje tijdens school.

De uitgaven van scholieren komen uit op 92 euro per maand. Dat is 21 euro minder dan twee jaar geleden. Meer dan de helft van de scholieren spaart een vast bedrag per maand. Scholieren geven hun geld voornamelijk uit aan snoep, cadeaus, kleding en de mobiele telefoon. Pas rond 18-jarige leeftijd geven meer scholieren geld uit aan uitgaan dan aan snoep.

Zo'n tachtig procent van de scholieren heeft een smartphone. Onder 12-jarigen is dit zeventig procent. De helft van de ouders betaalt alle telefoonkosten van hun kinderen. Ruim een kwart van de scholieren betaalt deze kosten zelf. Bijna de helft van de 17- en 18-jarigen betaalt zelf de telefoonkosten, tegenover twintig procent van de 12-jarigen.