OM Curaçao onderzoekt dreigfilmpje na dood Wiels

Het Openbaar Ministerie op Curaçao is een onderzoek gestart naar een video die vlak na de moord op de Curaçaose politiek leider Helmin Wiels op Youtube is verschenen. In de video genaamd Patriota: Mensage pa Korsou kondigt een gemaskerde man in het Papiaments met een vervormde stem aan dat 'nu de eerste pion is gevallen er nog meer moorden op landverraders zullen volgen'. Het OM probeert de herkomst van het filmpje te achterhalen.

De charismatische politieke leider van de grootste partij van Curaçao, Pueblo Soberano, werd zondagavond door een nog onbekende schutter neergeschoten op het strand bij Marie Panpoen, even ten zuidwesten van Willemstad. De politie en het OM hebben in een persconferentie diezelfde avond geen nadere details gegeven en doen dat tot op maandagavond lokale tijd niet.

Wat het publiek merkt is dat er soms vliegtuigen en een helikopter van de luchtmacht langs de kust patrouileren. Dat geeft voeding aan de gedachte dat de daders mogelijk van buiten Curaçao komen. Eerder had premier Mike Eman van Aruba aangegeven dat de grenzen extra bewaakt zullen worden.

Vanwege het ontbreken van officiële verklaringen van de kant van justitie, is er een wilde geruchtenmachine op gang gekomen, die de aanslag op Wiels linken aan zijn strijd tegen corruptie. Juist deze week had Wiels aangekondigd met nieuwe bewijzen te komen over vermeende illegale loterijspelletjes. Veel mensen denken daarom dat de daders in die hoek moeten worden gezocht, maar politie en justitie willen daar niets over zeggen.