Noodtoestand na rellen in Guatemala

De autoriteiten in Guatemala hebben donderdag voor vier dorpen op zo'n veertig kilometer ten oosten van de hoofdstad Guatemala-Stad de noodtoestand afgekondigd. Aanleiding zijn rellen tussen lokale bewoners en de politie. De dorpsbewoners zijn bang dat het winnen van zilver in een mijn bij San Rafael, één van de vier dorpen, hun grond- en drinkwater zal vervuilen.

De mijn is eigendom van het Canadese Tahoe Resources. De eigenaar heeft alle benodigde vergunningen, maar is nog niet met zilverwinning begonnen. Een woordvoerder van het concern noemde de angsten van de lokale bewoners 'totaal ongefundeerd'.

Afgelopen weekeinde trokken woedende dorpsbewoners op naar de toegangspoort van de mijn. Ze waren gewapend met kapmessen. Bewakers van de mijn schoten op hen met traangas en rubberen kogels. Er vielen zes gewonden.

In de dagen daarna bleef het onrustig. Bij gevechten tussen dorpsbewoners en de politie viel één dode. De dorpsbewoners gijzelden korte tijd 23 politieagenten en pikten hun wapens in.