Obama herdenkt filmcriticus Ebert

Barack Obama prijst de donderdag overleden filmcriticus Roger Ebert in een verklaring. "Roger was film", schrijft de president van de Verenigde Staten. "Films zullen niet meer hetzelfde zijn zonder Roger en onze gedachten zijn bij zijn familie." Ebert overleed op 70-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Ook filmmakers herdenken de overleden journalist. "Zijn recensies gingen dieper dan alleen het oordeel goed of slecht", zegt regisseur Steven Spielberg. "Hij schreef met passie en echte kennis van film en filmgeschiedenis en wist daarmee een film naar het publiek te leiden."

Acteur Robert Redford herinnert Ebert als een voorvechter van artistieke vrijheid. "Toen de kracht van onafhankelijke film nog onbekend was, was Roger er voor onze kunstenaars", laat hij weten in een verklaring. "Zijn passie voor film kende geen grenzen en dat zal zijn erfenis zijn voor volgende generaties."

Actrice Glenn Close laat weten soms van hem te houden, maar hem ook te kunnen haten 'zoals met iedere criticus'. "Ik denk dat een groot criticus iemand is die echt houdt van wat hij bekritiseerd en dat deed hij."

Ebert schreef 46 jaar lang filmrecensies in de Amerikaanse krant Chicago Sun-Times. In 1975 kreeg hij voor zijn recensies een Pulitzer Prize.


Obama herdenkt overleden filmcriticus Roger Ebert (Foto: Novum)