Filmcriticus Roger Ebert (70) overleden

Amerikaans filmcriticus Roger Ebert is op 70-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat maakte de website van de Chicago Sun-Times, waar Ebert 46 jaar met liefde voor schreef, vandaag bekend.

Ebert publiceerde zijn eerste filmrecensie in 1967 en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van 's werelds bekendste en meest invloedrijke filmcritici. De filmliefhebber bundelde regelmatig zijn ongezouten maar gerespecteerde meningen samen en publiceerde die in verschillende boeken. Het bekendst zijn wellicht de boeken uit de serie 'The Great Movies' waarvan er drie verschenen.

Ook verscheen Ebert regelmatig op de Amerikaanse televisie waarin hij recente en favoriete films besprak, maar ook films die hij zo slecht vond dat hij er haatgevoelens jegens ontwikkelde. Ebert stak zijn mening nooit onder stoelen of banken. Hij onderhield ook een website waar veel van zijn recensies en andere artikelen te lezen zijn voor filmliefhebbers wereldwijd.

Sinds 2002 kende Ebert verschillende gezondheidsproblemen. Zo heeft hij al eerder gestreden tegen kanker en moest hij meerdere keren het ziekenhuis bezoeken met een gebroken heup. Op 2 april jongstleden schreef hij op zijn blog dat hij een stap terug zou doen en minder regelmatig over films zou schrijven in verband met de terugkerende kanker.

Vandaag, 4 april, is Roger Ebert onverwachts overleden. Hij is 70 jaar geworden.

Roger Ebert overledenFilmcriticus Roger Ebert op 70-jarige leeftijd overleden (Foto: Eileen Ryan)