Coalitie zet vraagtekens bij aanpakken hoerenlopers

Het is de vraag of het effectief is hoerenlopers strafbaar te stellen als ze vermoedens over uitbuiting van een prostituee niet melden. De ChristenUnie wil dat, maar de VVD twijfelt over het plan. De PvdA vindt strafbaarstelling te ver gaan en wil eerst alternatieven onderzoeken.

Initiatiefnemer en ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers wees er woensdag op Radio 1 op dat hoerenlopers het aan elkaar doorgeven als ze vermoeden dat een hoer wordt uitgebuit. "Op sites als hookers.nl schrijven ze dan bijvoorbeeld 'die had er geen zin in' of 'die zat onder de blauwe plekken'. Ik wil dat ze dat niet aan elkaar doorgeven, maar aan de politie."

Als hoerenlopers zulke informatie niet melden, moeten ze daarvoor kunnen worden gestraft, zei Segers. Juridisch is het volgens hem niet ingewikkeld om aan te tonen dat een hoerenloper een vermoeden van uitbuiting had moeten hebben. "We hebben al een vergelijkbare constructie als het om heling gaat. Dan ben je strafbaar als je had kunnen weten dat je gestolen waar koopt."

De PvdA vindt het te ver gaan om een hoerenloper strafbaar te stellen wanneer die een vermoeden van misbruik niet meteen doorgeeft. "Het lijkt ons beter om als overheid eerst actief duidelijk te maken dat zulke vermoedens moeten worden doorgegeven, bijvoorbeeld door advertentieruimte op hookers.nl in te kopen", zegt een woordvoerder.

Ook wijst de woordvoerder van de partij op een registratieplicht die nog bij de Eerste Kamer ligt. Daarin wordt de minimumleeftijd voor prostituees verhoogd naar 21 jaar. Klanten moeten dan nagaan of de prostituee die zij bezoeken zo oud is en of zij een vergunning heeft. "Voor ons is het einddoel nog niet in zicht. We willen eerst zien hoe deze maatregelen uitpakken."

Segers wees erop dat een 21-jarige prostituee met vergunning nog altijd kan worden uitgebuit. Hij zei dat zijn plan op welwillendheid in de Kamer kan rekenen.

Een VVD-woordvoerder kon nog niet zeggen of de partij voor of tegen het plan is. "Wij staan positief tegenover het aanpakken van de uitbuiting van prostituees, maar we kennen de details van dit voorstel nog niet. Wat we uit de media hebben vernomen roept veel vragen op. Zo is het de vraag of deze maatregel effectief zal zijn."