In 2030 te weinig drinkwater

Tegen 2030 kan bijna de helft van de wereldbevolking te kampen hebben met een tekort aan schoon drinkwater. De vraag zal tegen die tijd veertig procent hoger liggen dan het aanbod. Dat heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, gezegd.

Eén op de drie mensen woont al in een land waar de toegang tot schoon water in gebreke blijft, zei Ban tijdens de opening van het Internationale Jaar voor Watersamenwerking 2013. "De concurrentie neemt toe tussen boeren en herders; industrie en landbouw; stad en land; stroomopwaarts en stroomafwaarts; en over grenzen heen", zei de secretaris-generaal. Internationale samenwerking is volgens hem essentieel om 'deze kwetsbare, beperkte grondstof' te beschermen en te beheren.

Door de urbanisatie van de wereld, de trek naar de stad van plattelandsbewoners, neemt de vraag naar water tot 2025 met vijftig procent toe, zei Thomas Mayr-Harting, ambassadeur van de Europese Unie bij de VN. Volgens hem wordt de millenniumdoelstelling om het aantal mensen dat geen toegang heeft tot schoon drinkwater in 2015 met de helft te verminderen niet gehaald.