Bank Cyprus wil alsnog spaargeldtaks

Bank of Cyprus wil dat het land alsnog spaarrekeningen boven de honderdduizend euro belast, zoals is gesuggereerd door de Eurogroep. Dat schrijft de grootste bank van het kleine euroland vrijdag in een verklaring, meldt persbureau Reuters.

"Nu het evident is dat er geen alternatieve oplossingen zijn moet er niet langer worden getreuzeld met de invoering van het voorstel van de Eurogroep", schrijft de bank volgens het persbureau. De bank waarschuwt dat al het spaargeld verloren is als het systeem ineen klapt.

Een terugkeer naar een eigen munt is volgens Bank of Cyprus geen goed idee. "We willen benadrukken dat enige vorm van terugkeer naar de Cypriotische pond een flink verlies oplevert en zal leiden tot een vicieuze cirkel van devaluatie en hyperinflatie."

Cyprus moet 5,8 miljard euro ophalen om zo tien miljard euro te krijgen van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds. Het eerste plan, om alle spaargelden te belasten, werd dinsdag afgewezen door het Cypriotische parlement. Een later voorstel om bedragen tot twintigduizend euro te vrijwaren haalde het ook niet.

De Financial Times bericht vrijdag zonder bronnen te noemen dat het alternatieve plan, inclusief een solidariteitsfonds dat moet worden gevuld met onder meer pensioengeld, door de trojka is afgewezen. Ook het idee om obligaties uit te geven op basis van toekomstige gasinkomsten kan geen goedkeuring krijgen, schrijft de krant.