Rusland breekt gesprekken met Cyprus af

Rusland heeft gesprekken met Cyprus over eventuele financiële steun gestopt. Dat zei de Russische minister van Financiën Anton Siloeanov vrijdag.

De Cypriotische minister van Financiën Michaelis Sarris zei vrijdag nog in gesprek te zijn met de Russen, hoewel hij na twee dagen crisisoverleg in Rusland terugkeerde naar zijn eigen land. Siloeanov maakte vrijdagochtend echter duidelijk dat Rusland geen interesse heeft in de voorstellen van Cyprus. De eilandstaat probeerde Rusland onder meer zover te krijgen een bestaande lening van 2,5 miljard euro te verlengen en hoopte op Russische investeringen in grondstoffen en banken.

Cyprus dacht met hulp uit Rusland te kunnen voldoen aan de eisen die de eurolanden stellen aan financiële steun. De eurolanden eisen dat Cyprus circa 5,8 miljard euro bijdraagt aan de reddingsoperatie, waarbij zij 10 miljard euro aan noodkredieten aan de eilandstaat ter beschikking zouden stellen. Nadat de belasting op spaartegoeden die voor de eigen bijdrage moest zorgen eerder deze week van tafel werd geveegd, moest Cyprus op zoek naar andere manieren om het geld bijeen te krijgen.

Er moet uiterlijk maandag een oplossing worden gevonden voor de nijpende financiële situatie van Cyprus, omdat de Europese Centrale Bank (ECB) dan de steun voor de wankelende Cypriotische banken staakt. "Het begint menens te worden", stelde Sarris dan ook bij zijn vertrek uit Moskou.

Rusland breekt gesprekken met Cyprus af
Rusland breekt gesprekken met Cyprus af (Foto: ANP)