'Te weinig alcohol in Budweiser'

AB Inbev is woensdag door verschillende consumenten in de Verenigde Staten aangeklaagd voor het aanlengen van Budweiser en Michelob. Er zou niet vijf, maar vier procent alcohol in de biertjes zitten. De consumenten eisen miljoenen aan schadevergoeding en een landelijke rectificatie van de brouwer.

De aanklacht is gebaseerd op informatie van voormalig medewerkers van de dertien brouwerijen die AB Inbev in de VS heeft, aldus de advocaat van de aanklagers. Vlak voor het bottelen van het bier wordt volgens de ex-medewerkers water toegevoegd, waardoor het alcoholpercentage afneemt.

AB Inbev noemt de aanklacht ongegrond en zegt dat het bier aan alle wettelijke eisen voldoet. De brouwer presenteerde woensdag eveneens de cijfers over het vierde kwartaal. AB Inbev heeft in die periode 1,35 miljard euro winst gedraaid, bijna vijf procent minder dan in dezelfde periode in 2011. De daling komt voornamelijk door de ongunstige wisselkoersen. De omzet steeg wel met 8,8 procent naar 7,9 miljard euro.

AB Inbev verwacht een zwak eerste kwartaal in de Verenigde Staten, de meest winstgevende markt voor de brouwer. In de VS hebben consumenten minder te besteden.


AB Inbev aangeklaagd voor aanlengen bier (Foto: Novum)