Exitpoll: Anastasiades nieuwe president Cyprus

De conservatieve Cypriotische presidentskandidaat Nicos Anastasiades lijkt de tweede ronde van de presidentsverkiezingen te hebben gewonnen. Volgens een exitpoll heeft Anastasiades tussen 57,5 en 61,5 procent van de stemmen gekregen. Zijn linkse tegenstander Stavros Malas kreeg 38,5 tot 42,5 procent van de stemmen.

Anastasiades kwam vorige week in de eerste ronde met ruim 45 procent van de stemmen al als winnaar uit de bus. Omdat hij geen absolute meerderheid behaalde moest er een tweede ronde worden gehouden. Tientallen aanhangers van Anastasiades braken zondag bij zijn hoofdkwartier in juichen uit toen het nieuws over de exitpoll bekend werd.

De nieuwe president van Cyprus heeft als eerste taak een overeenkomst te sluiten met de andere landen die de euro gebruiken en het Internationaal Monetair Fonds voor een financieel reddingspakket. De noodleningen moeten ervoor zorgen dat het land niet bezwijkt onder zijn schuldenlast, maar de nieuwe president zal er nog een harde dobber aan hebben om Duitsland zover te krijgen dat het geld aan het land leent.