'Theorie menselijke evolutie onjuist'

Zo'n 6 tot 4 miljoen jaar geleden begonnen onze voorouders rechtop te lopen. De mens verplaatste z'n habitat van de jungle naar de savannes, waar het een voordeel is om ver te kunnen zien. Als reden voor de verplaatsing wordt de verwoestijning genoemd: de jungle veranderde in savanne en onze voorouders moesten zich aanpassen om niet uit te sterven.

Echter, onderzoek heeft uitgewezen dat deze theorie niet kan kloppen. De savannes zijn namelijk veel eerder dan 6 miljoen jaar geleden ontstaan, wat zou betekenen dat de savannevorming en de ontwikkeling tot tweevoetigheid onafhankelijk van elkaar gebeurden. Dat ontdekte dr. Sarah Feakins van de University of Southern California.

Zij onderzocht sediment uit de Golf van Aden, voor de kust van Somalië. De wind deponeert daar veel vuil uit het grootste deel van Oost-Afrika. In dat sediment vond ze plantenmoleculen van 12 tot 1 miljoen jaar oud. Vervolgens gebruikte zij isotopen van de koolstofatoom (C) om de moleculen in te delen.

Voor de verandering werd er eens niet naar de instabiele C14-isotoop gekeken, maar naar de verhouding tussen de stabiele C12 en C13-isotopen. Jungleplanten kunnen door een overschot aan koolstof namelijk hun voorkeur voor C12 uiten, terwijl de planten op de savanne niet zo kieskeurig kunnen zijn.

Tot haar grote verbazing stelde dr. Feakins vast dat zelfs 12 miljoen jaar geleden de savanne al bestond. Voor degenen die thuis meetellen, dat is zo'n 6 miljoen jaar voordat het de ontwikkeling tot tweevoetigheid veroorzaakt zou hebben.

Feakins stelt dan ook een nieuwe theorie voor. Daarin wordt niet langer uitgegaan van een zogenaamde push, waarbij dieren gedwongen worden zich aan te passen aan een veranderende omgeving, maar een pull, waarbij dieren zich ontwikkelen om een ongebruikte niche in het dierenrijk op te vullen.