Hoge Raad zet streep door leges bij Wob-verzoek

Een gemeente mag geen geld vragen voor het openbaar maken van informatie naar aanleiding van een verzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald. Volgens de hoogste rechter mogen geen leges worden gevraagd voor werkzaamheden die moeten worden verricht voor het algemeen belang.

De Hoge Raad kwam tot de beslissing in een zaak van de gemeente Landgraaf tegen RTL Nieuws, die via een Wob-verzoek informatie wilde krijgen over betalingen aan het gemeentebestuur die niet bij het reguliere loon van burgemeester en wethouders horen. De gemeente voldeed aan dit verzoek en hief 276,80 euro voor het opzoeken van declaraties, het anonimiseren van documenten, het vervaardigen van overzichten en het maken van kopieën.

Leges mogen volgens de Hoge Raad echter alleen worden geheven voor werk dat te maken heeft met dienstverlening voor individuen. Bij een Wob-verzoek is hier echter geen sprake van, aangezien hiermee het algemeen belang wordt gediend.

De kosten voor het maken van kopieën van documenten, van uittreksels waarin de gevraagde informatie is neergelegd of van samenvattingen van de inhoud daarvan mogen wel in rekening worden gebracht. "Met de vorm waarin de gegevens aan de verzoeker worden verstrekt, is in het bijzonder een particulier belang gediend", oordeelt de Hoge Raad.

Rondom het vragen van leges om Wob-verzoeken was de laatste jaren veel te doen. Zo oordeelde de rechtbank in Den Haag in 2010 in een vergelijkbare zaak ook al dat gemeenten geen geld mogen vragen bij een Wob-verzoek. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) was het daar niet mee eens en riep vervolgens gemeenten op geld in rekening te blijven brengen bij burgers die een beroep doen op de Wob.

Submitter:  Bron: Novum