Geen Oscar voor Kauwboy, NL uit de race

De Nederlandse jeugdfilm Kauwboy is niet geselecteerd voor een Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Dat maakte de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie achter de Oscars, vrijdag bekend. De film van Boudewijn Koole hoorde bij de 71 films in de voorselectie, maar haalde uiteindelijk de shortlist van negen titels niet.

Tot de negen titels op de shortlist behoren onder meer Amour van Michael Haneke, dat namens Oostenrijk werd ingezonden en al de Gouden Palm won tijdens het filmfestival van Cannes. Ook het Franse Intouchables, over een rijke verlamde Fransman die een onwaarschijnlijke vriendschap opbouwt met zijn Senegalese verzorger, staat op de lijst.

Kauwboy viel het afgelopen jaar meermalen in de prijzen op internationale filmfestivals. De film vertelt over de 10-jarige Jojo die een gespannen relatie heeft met zijn bij tijd en wijle agressieve vader. Dankzij de vriendschap met zijn vogel weet hij zich door de zware momenten heen te slepen.

Op 10 januari wordt de definitieve selectie van vijf genomineerden bekendgemaakt. De winnaar van de Oscar voor beste niet-Engelstalige film wordt tijdens de 85e editie van de Oscaruitreiking, op 24 februari in Los Angeles, onthuld.

Kauwboy dingt mee naar Europese filmprijs (Novum)