Helft tandartsen ziet omzet dalen

De helft van alle tandartsen verwacht dit jaar minder om te zetten dan een jaar eerder. Zestien procent van de tandartsen ziet de omzet met meer dan tien procent dalen. Mensen komen minder vaak op controle en zien af van dure behandelingen. Dat meldt marketingbureau Van Es dinsdag op basis van eigen onderzoek.

Vorig jaar zag 23 procent van de tandartsen de omzet dalen. Daar stond tegenover dat evenveel tandartsen hun omzet juist zagen stijgen. Dit jaar verwacht zeventien procent meer om te zetten.

De tarieven voor tandartsbehandelingen werden dit jaar vrijgegeven, waardoor prijsverschillen tussen tandartsen mogelijk werden. Er was kritiek op dit experiment, omdat de prijzen daardoor te sterk zouden stijgen. In het najaar zette minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) de proef stop op aandringen van de Tweede Kamer.

Of de vrije tandartstarieven hebben bijgedragen aan de omzetdaling, is niet onderzocht. Wel viel het de onderzoekers op dat veel tandartsen aangaven blij te zijn dat de vaste tarieven terug zijn. Dat zou het imago van de sector ten goede komen en voorkomt dat tandartsen hun prijzen verlagen.