[Live] Sandy versus VS

Dat voormalig orkaan Sandy een pittige tante was, was al eerder duidelijk. De manier waarop ze de oostkust van de Verenigde Staten onder handen heeft genomen is hier nogmaals een bewijs van. FOK! gaat hier verder met updates na het vorige artikel.

De trieste tussenstand is dat er op dit moment zijn er in de Verenigde Staten 26 doden zijn gevallen. Het totale dodental als gevolg van Sandy, die eerder door het Caribisch gebied trok, is daarmee opgelopen tot zeker 94.

In de Verenigde Staten zitten er op dit moment nog 7,5 miljoen mensen zonder stroom. In het ziekenhuis in New York City waar na de stroom ook de noodaggregaten uitgevallen waren, zijn in totaal 260 mensen geëvacueerd. Bij deze evacuatie moesten enkele patienten "handmatig beademd" worden om ze in leven te kunnen houden.

Meer dan 20 doden door Sandy
26 doden door Sandy (Foto: ANP)

Update 17.49 uur
De Amerikaanse steden Moonachie, Little Ferry en Carlstadt zijn onder water gelopen nadat een dijk in New Jersey het dinsdag had begeven. De dijk kon niet tegen het water dat werd opgestuwd door de superstorm Sandy. Volgens de autoriteiten zijn er voor zover bekend geen doden gevallen.

Het water staat ruim een meter hoog in de steden, zo meldden functionarissen. De reddingswerkers doen hun best om mensen te helpen. Het water heeft grote schade aangericht.

Update 18.23 uur
Hulpverleners in de gestoffen gebieden hebben het momenteel extreem druk om veel achtergebleven inwoners te evacueren of medische hulp te verlenen. Veel huizen zijn door water of vuur of rondvliegend puin (van verkeersborden tot trottoir) verwoest en de chaos in enkele wijken van New York is groot. CNN kopte "Waking up to Floods, Fire and Fear". Toepasselijk, want door de vele schade is het gevaar nog lang niet geweken.

Update 18.55 uur
De aandelenhandel op Wall Street in New York City gaat woensdag weer open. Dat heeft de beursorganisatie NYSE bekendgemaakt. De beurshandel heeft de afgelopen dagen stilgelegen als gevolg van de tropische storm Sandy.

Het was voor het eerst sinds 1888 dat de NYSE twee dagen achter elkaar dicht was vanwege het weer. Volgens de NYSE zijn het gebouw en de beursvloer echter weer volledig operationeel.

Delen van Manhattan, waar de beurs is gevestigd, staan op dit moment nog immer onder water.
 

Zooi in New York City
Puinhoop in New York City (Foto: Megan Etzel)

Update 19.13 uur
Als gevolg van de wateroverlast door Sandy is een aantal datacenters in Rond New York City offline gegaan. Onder andere hoster Datagram (Manhattan) is uit de lucht omdat de kelder waarin diesel voor de noodgeneratoren is opgeslagen is volgelopen. Door de stroomuitval zijn diverse sites van Gawker, zoals Gizmodo en Buzzfeed offline.

De firma Internap heeft vergelijkbare problemen en kon onvoldoende diesel uit zijn reservevoorraden halen om de noodgeneratoren te laten draaien. Bovendien is het datacenter inmiddels ontruimed. Het bedrijf heeft zijn klanten geadviseerd om hun websites of cloudservers zelf af te sluiten.

Update 19.18 uur
Intussen lijkt het leven in New York - ondanks de nog immer lopende stroomstoring - langzamerhand weer op gang te komen. Zo worden de mensen van CNN, die met verslaggevers in de straten van de stad staan veelal gevraagd of er gebruik gemaakt mag worden de stroom van hun sattelietwagens voor het opladen van mobieltjes. Op de nieuwszender was te zien hoe er een lange rij voor de sattelietwagen stond, hongerend naar wat prik.

Update 19.40 uur
Het Starbucks-filliaal op Broadway mag dan dicht zijn, toch staat het voor de deur rijendik met mensen. Want, de Wi-Fi werkt nog, en daar hebben New-Yorkers toch wel oren naar.