VS zet zich schrap voor superstorm

Het oosten van de Verenigde Staten zet zich schrap voor een superstorm. Het dagelijks leven in een gebied met vijftig miljoen inwoners, een strook van dertienhonderd kilometer lengte van de kust tot aan de grote meren, dreigt vanaf maandag door wind- en wateroverlast te worden ontwricht. Vooral voor de stad New York vrezen de autoriteiten het ergste.

"De tijd van voorbereiden en bespreken is nu wel voorbij", zei Craig Fugate van de federale rampenbestrijdingsdienst FEMA. "Mensen moeten nu in actie komen."

De superstorm zal volgens de weersverwachtingen ontstaan door een botsing van de overblijfselen van de orkaan Sandy met twee andere stormen boven de Atlantische Oceaan. Van North Carolina tot aan Connecticut is de noodtoestand uitgeroepen. Luchtvaartmaatschappijen hebben meer dan vijfduizend vluchten geannuleerd en spoorwegmaatschappij Amtrak is begonnen het personentreinverkeer in het hele noordoosten van de VS op te schorten. De steden New York en Philadelphia troffen maatregelen om zondagavond het openbaar vervoer stil te leggen en de scholen maandag gesloten te houden. Ook Boston, Washington en Baltimore laten kinderen en leraren maandag thuis blijven.

President Barack Obama liet zich zondag door federale rampenmanagers bijpraten over de verwachte koers van de storm en de mogelijke gevaren. Hij noemde Sandy een 'serieuze en grote storm' die langzaam voorbij zal trekken. De overheid zal 'groot en snel reageren' als het zover is, beloofde hij.

Tienduizenden bewoners van kustgebieden van Maryland tot Connecticut hebben zondag opdracht gekregen een veilig heenkomen te zoeken. Onder hen vijftigduizend inwoners van Delaware en dertigduizend van Atlantic City in New Jersey, waar de twaalf gokpaleizen door gouverneur Chris Christie gedwongen werden te sluiten.

Sandy veroorzaakte eerder in het Caraïbisch gebied ten minste 65 doden, van wie minstens 51 in Haïti. Verwacht wordt dat de storm maandagavond of dinsdagochtend de kust bereikt, waarschijnlijk bij New Jersey. Een botsing wordt gevreesd met een winterstorm vanuit het westen en een koude luchtstroming uit het Noordpoolgebied. De storm die hieruit kan ontstaan zal volgens weerkundigen veel regen met zich meebrengen en mogelijk een stormvloed, die bij New York City, Long Island en het noorden van New Jersey een hoogte van 3,30 meter zou kunnen bereiken. In Kentucky, North Carolina en West Virginia kan er ook sneeuw vallen.

Burgemeester Michael Bloomberg van New York heeft inwoners van laaggelegen delen van Manhattan en Queens dringend gemaand te vertrekken. "Doet u dit niet, dan brengt u niet alleen uw eigen leven in gevaar, maar ook die van hulpverleners die u moeten redden. Dit is een serieuze en gevaarlijke storm", zei hij.

De 1,1 miljoen scholieren in New York hoeven maandag niet naar school en het openbaar vervoer, waar dagelijks vijf miljoen mensen gebruik van maken, wordt stilgelegd. De New York Stock Exchange houdt de beursvloer gesloten, maar laat de elektronische aandelenhandel gewoon doorgaan. Als de elektriciteit uitvalt in Manhattan heeft de NYSE nog een eigen noodstroomvoorziening en de servers die de transacties afhandelen staan in Mahwah in New Jersey.

Niet alleen aan de kust, maar ook in het binnenland worden problemen verwacht, zoals wateroverlast en stroomuitval. President Obama en uitdager Mitt Romney moesten hun campagneschema's voor de presidentsverkiezingen aanpassen. "In tijden als deze tonen Amerikanen saamhorigheid en helpen wij elkaar", zei Obama in Washington. "Er kunnen ouderen zijn in uw buurt. Kijk naar uw buurman, kijk naar uw vriend. Zorg dat ze voorbereid zijn. Als wij dat doen, dan zullen wij deze storm doorstaan."


Oosten VS zet zich schrap voor superstorm (Foto: Novum)