'Franse regering schiet Peugeot te hulp'

De financieringstak van Peugeot Citroën krijgt hulp van de Franse overheid. Volgens de krant Les Echos krijgt de financiële divisie van het concern tot zeven miljard euro aan bankgaranties. In eerste instantie zou sprake zijn van een bankgarantie ter waarde van vijf miljard euro over een periode van drie jaar.

In ruil voor de bankgaranties verlangt de Franse regering volgens de krant wel dat er een goed sociaal plan komt voor ontslagen werknemers en een verandering binnen de leiding van het concern. Ook moet er een afgevaardigde van de werknemers in de raad van commissarissen komen.

In juli kondigde Peugeot aan duizenden arbeidsplaatsen te schrappen, vooral in de Franse fabrieken van het bedrijf. Peugeot wordt hard geraakt door de krimpende Europese automarkt. Naar verwachting daalt de vraag naar auto's dit jaar met acht procent.

Door de bankgaranties hoopt Peugeot haar kredietwaardigheid op te vijzelen. Medio oktober verlaagde Moody's de rating voor de Franse autobouwer nog naar Baa3. De negatieve outlook die Moody's hanteert, betekent dat een nieuwe afwaardering een reëel risico is.

Op dit moment verbruikt Peugeot tweehonderd miljoen euro per maand aan cash. De kredietbeoordelaar twijfelt of de autobouwer erin slaagt genoeg geld te lenen om dat bedrag op te kunnen hoesten.