Postzegel wordt wederom duurder

Het versturen van een brief of kaart wordt volgend jaar vier cent duurder. Voor postzegels in de categorie 1 moet voortaan 54 cent worden neergeteld, een stijging van zeven procent. Volgens PostNL is de tariefwijziging noodzakelijk door de almaar dalende volumes. Dit jaar werden postzegels ook al vier cent duurder.

Postzegels voor brieven binnen Europa worden met negentig cent vijf cent duurder. Het tarief van de decemberzegel - de goedkope zegel voor kerstkaarten - gaat al dit jaar van 36 naar veertig cent. Die stijging was al eerder naar buiten gebracht. De tarieven van zakelijke post stijgen gemiddeld met vijf procent.

De tariefwijziging valt volgens PostNL binnen de wet en zijn getoetst door postwaakhond OPTA. Volgens het bedrijf blijven de Nederlandse tarieven tot de laagste binnen Europa behoren.

Consumenten die nog postzegels op voorraad hebben of deze voor 1 januari kopen hoeven daar volgend jaar geen postzegels bij te plakken. Sinds juni vorig jaar drukt PostNL geen tarief meer op de zegels maar staat er alleen een nummer op. Daardoor blijven de oude postzegels bij een tariefwijziging gewoon geldig.


Postzegel wordt weer vier cent duurder (Foto: Novum)