Massaal protest in Benghazi tegen milities

BENGHAZI - Rond de dertigduizend Libiërs zijn vrijdag in de oostelijke stad Benghazi de straat opgegaan om te eisen dat machtige gewapende milities worden ontbonden. De aanval op de Amerikaanse ambassadeur in de stad, vorige week dinsdag, was de druppel die voor veel Libiërs de emmer deed overlopen. Ze zijn woedend dat diverse gewapende milities al maanden hun gang kunnen gaan. De milities zijn veel machtiger geworden dan de veiligheidsdiensten en de centrale regering in Tripoli lijkt niet in staat de facties in te tomen.

De milities zijn een erfstuk van de opstand tegen Moammar Gadhafi. Ze hebben inmiddels de rol aangenomen van veiligheidsdienst en bewaken wijken en overheidsgebouwen. Ze worden er echter tevens van beschuldigd te opereren als bendes. Mensen worden gearresteerd, critici worden geïntimideerd en de bendes vechten op straat.

De protestmars van vrijdag was in het bijzonder gericht tegen Ansar al-Shariah, een groep islamitische extremisten die zouden hebben deelgenomen aan de aanval op de Amerikaanse ambassadeur. De groep wordt tevens beschuldigd van aanvallen op moslims die niet streng genoeg in de leer zouden zijn.

"Nee, nee, tegen milities", scandeerden de betogers. Ze droegen spandoeken en protestborden mee waarop de ontbinding van de milities wordt geëist. Ze eisten tevens dat de regering een politiemacht opbouwt, die de plek van de milities in kan nemen. "Waar is het leger? Waar is de politie?", schreeuwde de mensenmassa.

De protestmars voerde naar een plein voor het hoofdkwartier van Ansar al-Shariah. Helikopters en gevechtsvliegtuigen vlogen over het plein en duizenden aanhangers van Ansar al-Shariah stonden rondom het kamp. Ze zwaaiden met zwarte en witte vlaggen, maar een confrontatie tussen de twee groepen bleef uit.


Massaal protest in Benghazi tegen milities (Foto: Novum)

Submitter:  Bron: Novum/AP