'VVD en PvdA willen snel resultaat'

VVD-leider Mark Rutte en zijn PvdA-collega Diederik Samsom zijn er werkelijk op uit zo snel mogelijk een nieuw kabinet te vormen. Ze willen zo weinig mogelijk tijd verliezen. Dat heeft verkenner Henk Kamp donderdag gezegd tijdens een Kamerdebat over de formatie.

"Mijn indruk is niet dat de heren eropuit zijn om elkaar nu eerst eens uitgebreid te gaan besnuffelen, maar om snel resultaat te bereiken", zei Kamp. Hij reageerde op ChristenUnie-leider Arie Slob, die zei te vrezen dat VVD en PvdA veel tijd nodig zullen hebben om vertrouwen in elkaar te krijgen.

Kamp zei dat alle fractievoorzitters bij hem spoed hebben bepleit. Vijf partijen wilden een streefdatum vastleggen, maar een meerderheid was daar niet voor. Ook Rutte en Samsom wilden daar niet aan.

Kamp, die samen met oud-PvdA-leider Wouter Bos informateur wordt, wilde geen antwoord geven op de vraag van D66-leider Alexander Pechtold of Bos en hij de ambitie hebben minister te worden. Volgens Pechtold zou het een slechte zaak zijn als dat het geval is, omdat informateurs op afstand van de politiek moeten staan.

"Ik weet niet zo goed wat de relevantie is van het wel of niet hebben van ambitie", zei Kamp. "Het is mij nooit gebleken dat dat je werkzaamheden als informateur in de weg zou kunnen staan." In het verleden zijn informateurs wel vaker minister geworden, zei Kamp. Hij noemde Klaas de Vries (PvdA), Piet Hein Donner (CDA), Els Borst (D66), Uri Rosenthal (VVD) en Ivo Opstelten (VVD).


Kamp: VVD en PvdA willen snel resultaat (Foto: Novum)