Banken mogen pedo's weigeren

Voorzitter van pedofielenvereniging Martijn, Marthijn Uittenbogaard, werd bij de Rabobank geweigerd toen hij daar een rekening wilde openen. Volgens advocaat Joost Achterberg hebben banken het recht om mensen te weigeren als zij een bankrekening willen openen.

De Rabobank zegt zich 'niet te kunnen verenigen met de standpunten die Uittenbogaard als vooraanstaand lid van de inmiddels verboden pedofielenvereniging Martijn uitdraagt'. Ook bij de ABN Amro werd Uittenbogaards verzoek geweigerd. Wel kan hij daar nog gebruikmaken van zijn bestaande rekening. 

Banken hebben het recht om klanten te weigeren. "In Nederland geldt het beginsel van contractvrijheid, je mag contracteren wie je wil en je mag niet gedwongen worden om met iemand een contract aan te gaan", vertelt advocaat Joost Achterberg aan BNR. Voor banken zouden deze regels wel iets genuanceerder zijn. "Banken hebben een publieke rol, je kunt in Nederland eigenlijk niet functioneren zonder betaalrekening; denk aan loon, pensioen, maar ook simpele dingen als treinkaartjes."

Buiten hun maatschappelijke rol hebben banken de verplichting om een integere bedrijfsvoering te hebben. Achterberg legt uit dat de wet aangeeft dat je na moet gaan met wie je een zakelijke relatie aangaat. Om die redenen kan de advocaat zich voorstellen dat Uittenbogaard bij de Rabobank en ABN Amro geweigerd werd.

Mocht Uittenbogaard bij alle banken geweigerd worden, dan kan hij terecht bij de schuldhulpverlening.