'Kortingseisen AH en Jumbo in strijd met EU-recht'

De kortingseisen van Albert Heijn en Jumbo zijn mogelijk in strijd met EU-regels. De twee supermarktketens maken misbruik van hun machtspositie door tegelijk een extra korting van hun leveranciers te eisen. Dat stelt europarlementariër Kartika Liotard dinsdag.

"Jumbo en Albert Heijn hebben samen een marktaandeel van 55 procent in Nederland. Door gelijktijdig kortingen af te dwingen zetten ze zuivelleveranciers en melkveehouders op een vuile manier onder druk", aldus Liotard. De europarlementariër sluit de mogelijkheid niet uit dat de twee supermarktketens hun kortingseis gecoördineerd hebben omdat de brief waarin ze hun eis kenbaar maakten rond dezelfde tijd werd verstuurd.

Liotard heeft de Europese Commissie gevraagd te onderzoeken of de actie van de supermarktketens in strijd is met het EU-recht. De directoraten-generaal voor mededinging en interne markt zeggen desgevraagd niet op de hoogte te zijn van de acties van Albert Heijn en Jumbo. Beide directoraten menen bovendien in dergelijke gevallen waarschijnlijk niet bevoegd te zijn om een onderzoek in te stellen.