Kortingseis Albert Heijn wekt toorn LTO

LTO Nederland wil dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een onderzoek begint naar de beslissing van Albert Heijn om een extra korting af te dwingen bij al zijn leveranciers. Voorzitter van de land- en tuinbouworganisatie Albert Jan Maat sprak vandaag van een 'kruideniersmentaliteit van het laagste allooi'.

Albert Heijn heeft deze week een brief gestuurd aan zijn leveranciers. Daarin kondigde het concern aan twee procentpunt extra korting van hen te eisen.

Koepelorganisatie van levensmiddelenfabrikanten FNLI noemt de kortingseis van AH onwettig, omdat bestaande contracten zo niet meer worden gerespecteerd. Ook lijsttrekker Emile Roemer van de SP is boos op Albert Heijn. Hij beticht de supermarktketen op Twitter van misbruik van inkoopmacht.

Albert Heijn zegt in een reactie graag in gesprek te gaan met ondernemers die bezwaar hebben tegen de kortingseis. Het supermarktconcern wil dat de leveranciers een bijdrage leveren aan de investeringen van Albert Heijn om het aantal winkels uit te breiden. "Daar profiteren onze leveranciers immers ook van", aldus een woordvoerder.