Hirsi Ali kritisch over Westerse overheden

Ayaan Hirsi Ali is kritisch over de Westerse aanpak van religieus geweld van extremistische moslims. Regeringen hebben volgens haar de 'incoherente neiging' om de vrijheid van meningsuiting te verdedigen, terwijl ze de resultaten ervan veroordelen. Dat schrijft ze in een maandag gepubliceerd artikel in het blad Newsweek.

De voormalig VVD-politicus reageert in het stuk op de rellen van de afgelopen week in de Arabische wereld. Vorige week braken onlusten uit in onder meer Egypte, Libanon, Jemen en Indonesië na de publicatie van een anti-islamitische film waarin de spot wordt gedreven met de profeet Mohammed.

Hirsi Ali schrijft in het artikel dat de moslims die vinden dat godslasteraars het verdienen om gestraft te worden, geen minderheid vormen. "Integendeel", aldus de publiciste. "Ze vertegenwoordigen een hoofdmoot van de hedendaagse islam." De moslims en 'ex-moslims' die het geweld veroordelen worden volgens haar gemarginaliseerd.

In de film, waarvan delen op Youtube zijn gezet, heeft de profeet seks en roept hij zijn rol als boodschapper van het woord van Allah in twijfel. De betogers vinden de video een belediging van de profeet Mohammed.

In Libië werden de Amerikaanse ambassadeur en drie medewerkers van de ambassade gedood door betogers. Duitsland overweegt een vertoningsverbod van de film.

Het artikel van Hirsi Ali kon overigens vrijwel direct rekenen op kritiek. De Egyptische-Amerikaanse journalist Mona Eltahawy wees het Amerikaanse tijdschrift er gegriefd op dat de gewelddadige betogers een minderheid van moslims in de Arabische wereld vormen.