Geen problemen bij protest anti-islamfilm Amsterdam

Het protest van moslims tegen de omstreden anti-islamfilm bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam verloopt zondag zonder problemen. Op en rond het Museumplein hebben zich zo'n dertig betogers verzameld, laat een politiewoordvoerder weten.

De politie is uit voorzorg met extra agenten aanwezig om de situatie in de gaten te houden. Alles verloopt vooralsnog 'vrij rustig'. Ingrijpen is naar verwachting niet nodig, ondanks dat de fundamentalistische moslimorganisatie Shariah4Belgium zondag oproept om massaal te gaan protesteren bij het consulaat.

De betoging is het tweede protest in Nederland tegen de film Innocence of Muslims. Vrijdag werd ook gedemonstreerd voor de deur van het consulaat, dat toen uit voorzorg eerder dicht ging. De betoging verliep toen ook zonder problemen.

De anti-islamfilm is het werk van een in Californië wonende koptische christen met een schimmige reputatie. De profeet Mohammed wordt in de film neergezet als een gestoorde oplichter en rokkenjager. Dat leidde in verschillende landen tot protesten en geweld.

In Antwerpen werden zaterdagavond nog zo'n 230 jongeren opgepakt nadat een demonstratie uit de hand liep. Volgens verschillende Belgische media was daar mogelijk ook Shariah4Belgium bij betrokken.