Krol: VVD en PvdA aan zet

Ook Henk Krol vindt dat VVD en PvdA het voortouw moeten nemen bij de formatie. Mochten deze partijen perspectief zien, dan moeten ook andere partijen aanschuiven om een meerderheid in de Eerste Kamer te bewerkstelligen, zei de lijsttrekker van de ouderenpartij 50Plus vrijdagmiddag na afloop van het gesprek met verkenner Henk Kamp.

Volgens Krol is het wenselijk om te weten of de VVD en PvdA er samen uit kunnen komen. Na alles wat er tussen die partijen is gebeurd, heeft Krol ook geadviseerd om snel met een tussenrapportage te komen. Krol twijfelt of Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) het snel eens kunnen worden. "Het zou mij verbazen als dat heel snel zou gaan lukken."

Mochten zij niettemin verdere stappen kunnen zetten, dan moeten ook andere partijen aanschuiven aan de formatietafel. Dat is nodig om een coalitie ook in de Eerste Kamer aan een meerderheid te helpen. Een stabiele coalitie met steun in beide Kamers is van belang, zei Krol.

Over welke partijen dan moeten aanschuiven liet Krol zich niet uit. De lijsttrekker heeft Kamp verder gevraagd om de belangen van ouderen niet uit het oog te verliezen.