KNVB wil snel besluit doellijncamera's

De KNVB wil in het voorjaar van volgend jaar een besluit nemen over het al dan niet inzetten van camera's op de doellijn. Dat maakte de voetbalbond dinsdagavond bekend tijdens een informatiebijeenkomst in Zeist. De bedrijven Hawkeye en Goalref gaven daar een toelichting over hun systemen.

Aan beide bedrijven is gevraagd om voor het einde van dit jaar met een implementatieplan en kostenplaatje te komen. "De KNVB heeft zich altijd een groot voorstander van technologische hulpmiddelen getoond. Ten eerste omdat deze het spel eerlijker kunnen maken. Ten tweede omdat de arbitrage hiermee wordt ondersteund bij het nemen van lastige beslissingen", zei manager competitiezaken Gijs de Jong.

Bij de bijeenkomst waren onder meer de technisch directeuren van de eredivisieclubs aanwezig. Zij gaven hun mening over de systemen en de verdere mogelijkheden van technologische ondersteuning. Als de KNVB besluit om een van de systemen in te voeren, kan er mogelijk vanaf het seizoen 2013-2014 gebruikt van worden gemaakt.

Goalref maakt gebruik van een chip in de bal en een magnetisch veld in het doel. Zodra de bal de doellijn passeert, krijgt de arbiter een sein. Hawkeye werkt met een aantal camera's die het traject van de bal kunnen berekenen en is al bekend uit het tennis.