Samsom houdt afstand van Roemer

PvdA-leider Diederik Samsom blijft weigeren zich vast te leggen op samenwerking met de SP. Dat bleek dinsdagavond tijdens het slotdebat bij de NOS. SP-leider Emile Roemer zocht toenadering tot Samsom, maar die benadrukte vooral de verschillen met de SP.

Roemer schilderde de PvdA af als een 'SP light', en stelde dat de twee partijen na de verkiezingen moeten gaan samenwerken. De PvdA moet niet in zee gaan met de 'rechtse heren', zei Roemer. "Sociaal beleid uitvoeren zonder de SP gaat u niet lukken", hield hij Samsom voor. Roemer bepleitte een verbond tussen PvdA, SP en de vakbonden, en zei te vrezen voor een paars kabinet.

De PvdA-leider hield afstand en benadrukte de verschillen tussen PvdA en SP op het gebied van arbeidsmarktbeleid. De PvdA neemt maatregelen die de SP niet aandurft, zei Samsom. Zo wil de PvdA de werkgever verantwoordelijk maken voor de eerste zes maanden van de ww, zodat die er een belang bij heeft dat een ontslagen werknemer snel weer aan het werk komt.

Roemer zei zulke maatregelen wel aan te durven, maar ze simpelweg niet goed te vinden. Roemer en Samsom kibbelden verder over maatregelen rondom de verhoging van de AOW-leeftijd en de uitkering voor jonge gehandicapten.

Samsom herhaalde dat SP en GroenLinks het dichtst bij de PvdA staan, en dat de VVD heel ver weg staat. "Ik werk graag met u samen, maar de kiezer gaat er nu eerst over", zei Samsom tegen Roemer. "Een zekerheid hebben we, zeg ik met pijn in het hart: u en ik halen samen geen 76 zetels."


Samsom houdt afstand van Roemer (Foto: Novum)