Harde aanvaring Rutte en Wilders op slotdebat

PVV-leider Geert Wilders en premier Mark Rutte (VVD) zijn hard met elkaar in aanvaring gekomen over de eurocrisis. Tijdens een directe confrontatie tijdens het slotdebat van de NOS vlogen de verwijten dinsdagavond over en weer.

Volgens Wilders heeft Rutte de 'visie van een struisvogel, de ruggengraat van een mossel en de betrouwbaarheid van een pinokkio'. De garantie van de premier dat Griekenland geen geld meer krijgt, is nog een dag geldig, voorspelde Wilders. Daarna zal Rutte weer cheques tekenen, zei hij.

Rutte antwoordde dat Wilders juist spelletjes speelt met het spaargeld van Nederlanders met zijn pleidooi om uit de Europese Unie te stappen en de euro weer in te wisselen voor de gulden. "Het is schadelijk wat u doet." De VVD-lijsttrekker zette Wilders neer als wegloper, die eerder wegliep uit de VVD, het Catshuis en nu de EU wil verlaten. "Ik hoop van harte dat u het einde van het debat nog meemaakt."

Wilders probeerde Rutte te verleiden tot een deal waarbij het kabinet geld dat is bestemd voor het noodfonds voor de euro ESM niet overmaakt, maar stort in de Nederlandse pensioenfondsen. Dan worden ouderen niet gekort op hun oudedagvoorziening. Ook dat veegde Rutte van tafel. Dan zouden heel veel pensioenfondsen juist in de problemen komen, omdat zij veel geld hebben belegd in zuidelijke eurolanden.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma daagde zijn PvdA-collega Diederik Samsom uit te kiezen voor de Franse lijn, waarbij het niet zo nauw wordt genomen met de begrotingsdiscipline, of voor de strenge lijn van CDA-minister Jan Kees de Jager en landen als Duitsland.

Samsom, die onlangs een telefoongesprek voerde met de Franse president François Hollande, noemde het een misvatting dat Nederland zou moeten kiezen tussen Parijs of Berlijn. "We moeten samenwerken en geen landen tegen elkaar uitspelen." Bovendien houdt Hollande zich aan de Europese begrotingsnorm van drie procent, voegde Samsom eraan toe. Ook verhoogt Hollande de belastingen relatief weinig, zei Samsom.