De Hond: too close to call

In de laatste peiling van Maurice de Hond voor de verkiezingen winnen de VVD en PvdA allebei nog een zetel en komen uit op 36 zetels. Het oordeel van de opiniepeiler luidt daarom: too close to call.

De peiling van De Hond verschilt licht met de eveneens maandag verschenen peilingen van TNS Nipo en Eenvandaag: daar eindigt de VVD op 35 zetels en de PvdA op 34. Een paars kabinet heeft bij De Hond een meerderheid van 83 zetels; een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA komt uit op 84 zetels.

Bij De Hond blijft de SP dinsdag op twintig zetels staan. Verlies is er voor de PVV en CDA. Deze partijen verliezen allebei een zetel om op respectievelijk achttien en twaalf zetels uit te komen. D66 krijgt er elf, GroenLinks vier, ChristenUnie vijf, SGP drie, Partij voor de Dieren drie en 50Plus twee.

De laatste peiling moet niet worden verward met een prognose voor de uitslag woensdag, stelt De Hond. Niet alleen heeft nog meer dan twintig procent van de kiezers geen definitief besluit genomen, ook kunnen het slotdebat van dinsdagavond en andere gebeurtenissen uit de campagne nog van invloed zijn op de uiteindelijke uitslag.