Nederlanders willen meer groene stroom

Twee op de drie Nederlanders willen dat over tien jaar de helft van alle energie duurzaam wordt opgewekt. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek door Ipsos Synovate.

De hunkering naar groene stroom is door het hele politieke spectrum terug te vinden. GroenLinks-stemmers zijn het meest enthousiast over duurzame energie, maar ook twee derde van de VVD-stemmers wil dat stroom over tien jaar voor minimaal de helft duurzaam wordt opgewekt. Nederlanders zijn daarmee een stuk ambitieuzer dan het kabinet, dat in 2020 veertien procent van de energie uit duurzame bronnen wil halen.

De onderzoekers hebben echter niet gepeild in hoeverre mensen ook bereid zijn een hogere energierekening te accepteren als gevolg van de switch naar duurzame energie. Uit het onderzoek in in opdracht van energiemaatschappij Eneco blijkt bovendien dat Nederlanders minder enthousiast worden als hen om een concrete bijdrage wordt gevraagd.

Zo overweegt slechts iets meer dan de helft van de 1105 ondervraagden zonnepanelen op zijn dak te laten plaatsen. Als hun vervolgens wordt voorgespiegeld dat het hen tien tot vijftien jaar kost om die investering terug te verdienen, is nog maar 37 procent enthousiast.