PvdA benadrukt koopkrachtbehoud

De PvdA laat zien dat het mogelijk is de economie op orde te brengen zonder de verzorgingsstaat af te breken of de rekening door te schuiven naar volgende generaties. Dat zegt PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk in reactie op de maandag verschenen doorrekening van de verkiezingsprogramma's door het Centraal Planbureau (CPB).

Plasterk benadrukt dat iedereen tot twee keer modaal er niet op achteruitgaat in de PvdA-plannen. "Ik ga dan ook niet beloven dat iedereen er duizend euro bij krijgt. Partijen die dat wel doen, zetten alle inkomens een paar procent achteruit", zegt Plasterk. Hij verwees naar de belofte van VVD-leider Mark Rutte om alle werkenden duizend euro erbij te geven.

Volgens het CPB zorgt de PvdA voor 2,3 procent minder economische groei vergeleken met het huidige beleid. Plasterk stelt echter dat dat nog altijd een economische groei van gemiddeld een procent per jaar betekent. Ook stelt Plasterk dat de PvdA het overheidstekort wegwerkt. Volgens het CPB zorgt de PvdA in 2017 voor een tekort van 1,5 procent. Volgens een andere rekenmethode is er wel een overschot, zei Plasterk.